İç mimarlık, bir mimari mekânın içinde, kullanıcılara işlevsel, yapısal ve estetik ölçütlere göre en uygun tasarımı sunmak için çözümler üreten meslek dalıdır.

İç mimarlık bir yandan güzel sanatların gerektirdiği plastik değerleri içeren, estetik bilgi ile yoğrulmuş, diğer yandan mimarlığın bina olgusuyla ilişkilendirilen bir konumda da yer almaktadır. İç mimarın bir bina içinde yer alan mekânların hacim ve yüzeylerini değerlendiren bir boyutta konuya yaklaşmasının yanı sıra, yapı sistemleri, fiziksel çevre kontrolü, aydınlatma, ergonomi, ısıtma, gibi mekân konforu konularında da bilgili olması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında mekânı kullanan bireylerin yaşam kalitesini ve konforunu öne çıkartan tanımlı mekânların, tanımlı işlevlerle, kullanıcı için biçimlendirilmesi ve tasarlanması mesleğin temel amaçlarındandır.

İç mimar, mekân organizasyonuna yeni ve ekonomik çözümler getirmek amacı ile tasarımlar yapar. Mesleğinin gereği olarak, insan-donanım-mekân sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ele alarak, yeniden, günümüz ve gelecek kaygısı ile araştırır. Malzeme ve teknoloji alanındaki gelişmeleri, mekân ve donanım tasarımlarında kullanır. İç mimarların hizmet ettikleri alanlar genel olarak söyle sıralanabilir :

  1. Mekân tasarımının ilk aşamalarından, etütlerden, uygulamaların bitimine kadarki (karar verme-uygulama) süreci gerçekleştiren ekip içinde yer alır. Mekâna özgü mobilyaların (donanımların) elde edilen veriler doğrultusunda boyut ve kullanım verilerini saptar, özgün biçimleri gerçekleştirir.
  2. İç mekânın yeniden düzenlenmesine, yeni bina yapımından daha sık gereksinim duyulduğu bir gerçektir. Yapımı tamamlanmış veya eski işlev dışında yeni bir işlev kazandırılacak yapıların iç mekânlarında öngörülen yeni işlevi, insanin yasam ve davranış biçimlerine göre çözümler ve düzenler.
  3. Kültür kalıtı ya da tarihî eser olarak belirlenmiş eski yapıların iç mekânları ve bu mekânlarda yer alan öğelerin (mobilya, yapı elemanları vb.) saptanması ve restorasyonunu yapar. Geleneksel sanat ve kültürümüzün benimsetilmesi ve tanıtılmasına böylece aracı olmak iç mimarın çalışma alanı içindedir.

Uluslararası İç Mimarlar Federasyonu’nun (IFI) iç mimarlık alanında çalışacak olan kişilerin sahip olması gereken özellikler olarak benimsediği temel özellikler: iç mekânların işlevsel ve nitelikli olabilmesine ilişkin sorunları tanımlayarak araştıran ve yaratıcılığını katarak çözen; iç mekânı tasarlayan, tasarım analizi yapan, şantiye denetimi, yapı sistemleri, estetik, iç mekâna ilişkin yapı bilgisi, donatı, malzeme, donanım konusunda bilgi veren ve iç mekâna ilişkin çizim ve dokümanları hazırlamak üzere eğitim ve deneyimle donanmış olmalarıdır.

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

Mimarlık evrensel bir meslektir. İnsanlık tarihinin her döneminde önemli olmuştur. Dini yapıların tanrıya ulaşma arzusundan, iktidarı simgeleyen saraylara ya da bir kentin dokusunu oluşturan basit konut tiplemelerine kadar her türlü açık ve kapalı mekanı tasarlar.

Bu çevre kırsal veya kentsel olabileceği gibi, yapıları veya mekanları kuşatan yakın dış çevre de mimari tasarımın kapsamına girer. Mekan, içinde yaşamın gerçekleştiği fizik ortam olarak tanımlanabilir. Mekanın oluşabilmesi ve üretilebilmesi için yapılara, yaşamın her gün artan çeşitliliği göz önüne alınırsa, oldukça karmaşık ilişkiler düzeni içinde yapılaşmış fizik çevreye gereksinme vardır. Mimari tasarımın öznesi olan yaşam, coğrafi, iklimsel, kültürel, demografik farklılıklar içerir.

 

Temel çizim teknikleri bilgisi ile estetik sanatsal birikimlerinizi, kağıt ve tablet ekranında bir araya getirerek, tasarım geometrisi ve perspektif çizim tekniklerini analitik bir sırayla açıklıyoruz. Ardından, marker kalemlerle beyaz tahta üzerinde grafik çizim tekniklerini uygulayarak işlenen konu ve çizim derslerini pratik hale getiriyoruz. Beyaz kağıt üzerinde serbest el ile nasıl çizim yapılacağına dair yöntemleri, eskiz taslak aşamalarından net resme, ışık, gölge, oran, renk, doku, ön plan, arka plan, kadraj, denge ve kompozisyon oluşturma tekniklerine kadar detaylı bir şekilde ele alıyoruz.

  • Serbest el kullanarak, kara kalemle iç mimari mekanların perspektif teknikleriyle ölçekli nasıl çizileceği öğretilmektedir.
  • İç mimari mekanların çiziminde bakış yüksekliği ve bakış noktasının yeri, önemi ve detaylı gerçekçi çizim tekniklerinin nasıl uygulanması gerektiği açıklanmaktadır.
  • Perspektif çeşitleri, anlatım teknikleri, kural ve yöntemleri ile hacimlerin yüzey tonlama ve grafik tarama teknikleri eğitilmektedir.
  • İç mekan plan ve tefriş eşya yerleşimi ile farklı geometrik planlı mekanların çizim teknikleri detaylı bir biçimde analitik olarak öğretilmektedir.

Özel ders ve grup derslerimizle,

işin Uzmanlarından GERÇEK EĞİTİM!!

“Hayallerinizi merdiven altı resim hocalarına,

kaçak resim atölyelerine kaptırmayın!”

Detaylı Bilgi ve randevu için: 0553 530 90 90

Yurtdışı Portfolyo Hazırlık,

Moda Tasarım,

Grafik Tasarım,

Çizgi Film ve Animasyon,

Dijital Oyun Tasarımı,

İç Mimarlık,

Endüstri Ürünleri Tasarımı,

Güzel Sanatlar Liseleri,

Güzel Sanatlar Fakülteleri;
Moda Tasarımı, Grafik Tasarım, Çizgi Film Animasyon, İç Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Sahne Dekor ve Kostüm Tasarımı,
Resim, Heykel, Seramik gibi Bölümlerin Özel Yetenek Sınavlarına Hazırlık Resim Eğitimi veriyoruz!